Slaap

Door Icyzer op maandag 25 januari 2010 22:50 - Reacties (41)
Categorie: Overige, Views: 7.537

Hebben jullie weleens dat je ontzettend moe bent en als je dan in bed gaat liggen kan je gewoon met geen mogelijkheid in slaap komen. Vreselijk vind ik dat. Dat had ik gisteren dus lig je in bed en maar woelen en maar rollen. Maar slapen, ho maar. Vandaag heb ik na weer een heerlijke dag school dan ook een uitgebreid onderzoek gedaan naar de dader van het crimineel feit, ook wel mijn slechte slaap, en heb enkele verdachten aan kunnen wijzen.

Verdachte #1: Mijn nieuwe kussen.
Na 5 jaar trouw op hetzelfde kussen geslapen te hebben was deze aan vervanging toe. Aanschouw verdachte #1:
http://i46.tinypic.com/ve1w07.jpg
Zoals je ziet ligt de potentiŽle boosdoener van mijn gebrek aan nachtrust er nu heel idyllisch bij, maar zodra het ligt uit gaat... Oftewel dat kussen slaapt gewoon kut.

Verdachte #2: Spanning voor een luistertoets Engels.
Deze maandag morgen had ik tussen exact 09:05 uur en 10:45 uur een luistertoets Engels die mee telde als school examen. Zou mijn spanning voor deze toets mijn slaap hebben kunnen afnemen? Wie zal het zeggen. Al schat ik dit zelf niet in als grote boosdoener ik heb namelijk de afgelopen jaren versterkt Engels gevolgd en daar zelfs een diploma in gehaald, en luistertoetsen zijn mij altijd goed afgegaan. Zo ook die van vandaag.

Verdacht #3: Te laat uit bed kruipen.
Ook bedachte ik me achteraf dat mijn lange schoonheidsslaap tot half 1 in de middag op zondag misschien ook van negatieve invloed is geweest op mijn slaap. Maar hoe zou dat verklaren dat ik zondag avond wel moe/slaperig was? Ik weet het niet.

Verdachte #4: Stress.
In deze periode van mijn Gymnasium opleiding, namelijk het 6de jaar, ligt er nogal wat druk op de leerlingen. Als je dat samenvoegt met mijn uitstellingsmentaliteit krijg je een potentieel dodelijke mix. Oftewel ik heb stress, ik moet voor 1 februari een Profielwerkstuk en een boekenlijst Nederlands inleveren, voor donderdag een SE Grieks herkansen en op korte termijn enkele practicum verslagen voor Natuurkunde inleveren.
Even om de onduidelijkheid weg te nemen, mijn Gymnasium opleiding gaat prima. Het is alleen de stress van op korte termijn veel in te moeten leveren.

Zoals jullie zien is er een groot arsenaal aan daders, kies je favoriet!

Edit: Ik ben na lezen van de reacties besloten dat de boosdoener waarschijnlijk #3 was in combinatie met te veel energie in mijn lichaam door gebrek aan lichaams beweging op zondag. Bedankt!

http://codecaster.nl/got/rmb/star1.gifhttp://codecaster.nl/got/rmb/star2.gifhttp://codecaster.nl/got/rmb/star3.gifhttp://codecaster.nl/got/rmb/star4.gifhttp://codecaster.nl/got/rmb/star5.gifhttp://codecaster.nl/got/rmb/stats.gif

Volgende: Pikzwart. 03-'10 Pikzwart.

Reacties


Door Tweakers user Hadron, maandag 25 januari 2010 22:52

Ik zou verdachte #2 en 4 bovenaan zetten, al denk ik dat #1 niet goed kan zijn voor je rug en nek. Hoe is je Matras?

Door Tweakers user Giant87, maandag 25 januari 2010 22:55

Ik zeg 2+3+4. Te weinig ontspanning voor het slapen gaan. Dan heb je geen rust in je hoofd.

Ik heb op dit moment ook weinig verplichtingen en slaap dan ook lang uit. Toch ben ik ook vrij vroeg weer te gapen.

Door Tweakers user kaesve, maandag 25 januari 2010 22:55

hehe. ik ben juist net achter mijn pc in slaap gevallen, terwijl ik morgen mŪjn profielwerkstuk in moet leveren.. toch minder vaak na 4-en pas naar bed gaan, denk ik :0

Door Tweakers user C.J.V., maandag 25 januari 2010 22:57

#4 en die uitstellings mentaliteit komt me erg bekend voor (5de klas gym) hoewel mijn slaap daar eigenlijk nooit onder leid :)

Door Tweakers user mat.hi.as, maandag 25 januari 2010 23:01

#3 telt ook zeer zeker mee. Doordat je geen constant ritme hebt, kun je moeilijk je bed uitkomen. En je bent nog te jong om gewend te zijn aan een ongeregeld ritme (of je moet echt onregelmatig slapen). Stress zal ook wel ergens zitten, en nog eventuele faalangst in #2. Zitten #2 en #4 niet een beetje samen?

Door Tweakers user Icyzer, maandag 25 januari 2010 23:01

@hadron
Verdachte #2 schat ik niet als aannemelijk, aangezien mijn hoge cijfers voor Engelse luistertoetsen :), #4 daarintegen is ook mijn favoriet.
Het kussen zit opzich wel goed, het is meer de vooruit gang van een vod een goed, steunend, kussen die niet echt werkt denk ik.
En dat matras is heerlijk, maar dat mag ook wel voor een bed met een winkelwaarde van ~ §1,700.-

Door Tweakers user _Erikje_, maandag 25 januari 2010 23:03

wat is het ergste wat er kan gebeuren als je je engels luistertoets niet haalt: dat je iets beter je best moet doen tijdens examen... Kom op, je bent een slimme jongen (anders deed je geen gymnasium) dus je haalt de middelbare school wel hoor.

Door Tweakers user AdnanKananda, maandag 25 januari 2010 23:03

#1 is zeker niet onbelangrijk. Er zijn 2 locaties waar ik slaap, waarbij ik bij de ene locatie een veel prettiger kussen heb dan op de andere locatie. Dit kan behoorlijk schelen. Waarmee ik uiteraard niet wil zeggen dat de andere punten niet belangrijk zijn :p

Door Tweakers user Jejking, maandag 25 januari 2010 23:03

Draai je matras eens overdwars en andersom. Dus 1x horizontale + 1x verticale flip :)

Door Tweakers user Icyzer, maandag 25 januari 2010 23:10

offtopic:
hoe geef ik trouwens z'n mooi kleurtje aan mijn eigen reacties op de blog?

@jejking: helaas kan ik het matras niet omdraaien omdat het z'n speciaal matras met een bovenkant en romp/been zijde.

@erikje: dat ik de middelbare school haal heb ik geen twijfel aan ;) Ik vroeg me alleen af waar die plotselinge slechte slaap vandaag kwam. Dat is immers toch best fascinerend?

@kaesve: Waar gaat je PWS over? Lukt het een beetje?

Door Tweakers user Gammro, maandag 25 januari 2010 23:18

Heel herkenbaar, niet kunnen slapen terwijl je wel moe bent ><

Zelf was t heel leuk, ik heb die Cito luistertoets vandaag ook gehad(10.15), maar mij was op school niet verteld dat deze was, dus ik heb het bij een biertje op zaterdag avond moeten horen :9
...Dat terwijl ik om 9 uur een belangrijke afspraak met een klant had, gelukkig kon mijn collega t overnemen(toch weer 50 euro misgelopen though), en kon ik aanwezig zijn bij de luistertoets.

De stress van het profielwerkstuk ben ik al sinds de kerstvakantie kwijt gelukkig, ik zou deze week de beoordeling van de 1e versie binnen moeten krijgen :)

Door Tweakers user -Niels-, maandag 25 januari 2010 23:27

druk+uitstelgedrag kan prima samengaan hoor. Ik volg momenteel een eenjarige opleiding, dus maar 1 kans om t goed te doen, niet in t 2e jaar nog even iets bijwerken van vorig jaar. En uitstelgedrag... had vanmiddag goede moed om maar eindelijk eens mn bedrijfseconomie voor woensdag te gaan bestuderen... t is ondertussen half 12, niets gedaan... komt morgen wel. Slaap er gelukkig helemaal niets minder om :z

Ik denk dat je probleem 3 eerder bovenaan de lijst moet zetten, voor veel mensen is gebrek aan ritme erg slecht voor de nachtrust. Ik merk aan mezelf ook dat als ik te laat uit bed kom ik s avonds wel moe ben maar dan meer in de zin van lui dan slaperig.
Probeer de wekker eens 7 dagen lang op 7uur te zetten, waarschijnlijk slaap je aan t eind van de week makkelijker en kom je ook frisser je bed uit.

En natuurlijk succes met school

Door Tweakers user -Niels-, maandag 25 januari 2010 23:29

Edit: En gewonnen kabouterwesly kalender lezen helpt niet om bij in slaap te vallen, dan lig je alleen te lezen }>

Door Tweakers user PerfectLight, maandag 25 januari 2010 23:36

Ik zeg 2+3, met als hoofdreden 3. Het is zoals hierboven eerder gezegd, erg belangrijk om in n ritme te zitten... Heb ik zelf ook last van..

Om mijn ritme om te gooien sta ik dan gewoon 1x vroeg op en dan ben ik aan t einde van de dag wel weer moe genoeg om vroeg te gaan slapen :).

De laatste zou niet erg prettig zijn, volgend jaar heb je daar dan elke tentamenweek (van 4 per jaar) last van ;). En die reden vind ik ook n btje kul :P.

Door Tweakers user Echt niet., dinsdag 26 januari 2010 00:16

Een oplossing die bij mij altijd geholpen heeft is Management en Organisatie leren.

Door Tweakers user ReseTTim, dinsdag 26 januari 2010 00:33

1 kussen? wooow :P :D
wij hebben met z'n tweetjes dus totaal iets van 6 kussens in bed.. en ja.. ik heb minimaal 2 kussens onder mijn hoofd en zelfs dan slaap ik nog brak..

* ReseTTim is nogsteeds op jacht naar de ideale kussen.. opzich gevonden maar die was 100,- bij sofitel..

Door Tweakers user TerraGuy, dinsdag 26 januari 2010 00:49

Hoe lang heb je dat nieuwe kussen dan? Sinds een dag/paar dagen pas? Dan zou het zeker van invloed kunnen zijn. Als het al langer is, zal het eerder zijn dat je te kort 'op' bent geweest; om 13.00 eruit, om 23.00 er weer in, dan ben je dus hoogstens 10 uur wakker geweest; niet ieder lichaam wil daar vrijwillig zonder middeltjes aan meewerken. ;)

Als ik een kussen heb wat niet direct voldoet, dan gooi ik 'm aan de kant en slaap liever zonder. Ik wil graag een slap, dun kussen, aangezien ik veel op m'n buik slaap, 'n enkele keer op m'n zij. Dan is gťťn kussen beter dan een te dik kussen, anders kan ik niet fatsoenlijk ademhalen.

Door Tweakers user elko1990, dinsdag 26 januari 2010 06:14

Misschien is er nog een 5de verdachte,drink je savonds koffie,of eet je iets met veel suiker? :9 ;)

Door Tweakers user gvdh, dinsdag 26 januari 2010 08:07

Nog een paar mogelijke oorzaken:
- De laatste uren voor je gaat slapen te veel eten
- Liggen piekeren over waarom je niet kan slapen
- Een te koude / warme slaapkamer

Door Tweakers user Tim_bots, dinsdag 26 januari 2010 09:00

Het kussen dat je nodig hebt verschilt ook of je op je zij, rug, of buik slaapt. Zelf ben ik iemand die op mijn zij slaapt.

Ik ben ook (lang) op zoek geweest naar mijn "ideale" kussen. Uiteindelijk heb ik hem gevonden bij ikea. Het is de GOSA LILJA (zijslaper)

@ReseTTim misschien ook een idee voor jou deze is "slechts" §40,-

Door Tweakers user AMD1800, dinsdag 26 januari 2010 09:53

puntje 4 man. Werken gek :P En ik dacht dat ik alles tot laat uitstelde :P

Door Tweakers user Neverwinterx, dinsdag 26 januari 2010 10:51

Ik zou eigenlijk het kussen aan het andere einde leggen. Nu lig je kijkend naar een muur en schuin plafond, dat zou ik niet aangenaam vinden :p

Door Tweakers user Obscure, dinsdag 26 januari 2010 11:07

1+3+4 zijn het probleem denk ik want slechte kussen neem veel nacht rust weg :p lang uitslapen geeft vaak het probleem dat je weer later gaat slapen (teminste heb ik vaak last van) en stress van school is vaak ook een probleem.

Door Tweakers user Icyzer, dinsdag 26 januari 2010 11:38

Ik kan met blijdschap vertellen dat ik vanacht wel goed geslapen heb, het zal dus wel #3 geweest zijn :)
@never: Dan stoot ik elke ochtend mijn hoofd :(

[Reactie gewijzigd op dinsdag 26 januari 2010 11:38]


Door Tweakers user Soldaatje, dinsdag 26 januari 2010 12:00

Slapen? Daar heb ik pillen voor.

Door Tweakers user Limonade, dinsdag 26 januari 2010 14:17

Praedinius Gymnasium uit Groningen? :D

Door Tweakers user Masterlans, dinsdag 26 januari 2010 14:37

Nummer 3 klinkt erg aannemelijk. Ik heb ook juist de zondagnacht vaak problemen om in slaap te komen, en juist wanneer ik die dag uitgeslapen heb. Als ik zondag gewoon een beetje op tijd uit bed kom (uiterlijk half tien ofzo) heb ik er helemaal geen last van.
Dus ik zou komende zondag eens de proef op de som nemen en dan een beetje op tijd opstaan! :Y)

Door Tweakers user Icyzer, dinsdag 26 januari 2010 15:02

@limonade: nope :)

Door Tweakers user McGryphon, dinsdag 26 januari 2010 16:06

Gymnasium klas 6 is weinig problematisch toch? :P
Als je wil slapen, moet je eens gaan werken. Als je 's ochtends opstaat, naar school gaat, uit school komt en een half uur later weer moet werken tot 9 a 10 uur 's avonds slaap je echt wel :P

Door Tweakers user bulle bas, dinsdag 26 januari 2010 16:10

@Icyzer
Je bent een belangrijke potentiŽle kandidaat vergeten: beweging. Het is zeer bevorderlijk voor de slaap als je lichaam vermoeid is. Soms ben je mentaal bijna terminaal, maar blijf je wakker omdat je lichaam daarmede niet in rapport is.

Dus.

Door Tweakers user Icyzer, dinsdag 26 januari 2010 16:32

@mcgryphon: wel als je in 10 dagen nog je profielwerkstuk af moet maken ^^
en ik merk inderdaad wel dat ik minder snel slaap sinds ik werkloos ben. Lastig werk te vinden als 18 jarige zonder echte opleiding. Meestal hebben ze de 16 jarige liever :P

@bulle: daar zit inderdaad wel iets in ;)

Door Tweakers user Puch-Maxi, dinsdag 26 januari 2010 17:13

Ik kijk altijd even TV of lees een boek om "tot rust te komen". Als je zo direct gaat slapen dan is mijn ervaring dat je veelal een slechte nachtrust hebt.

Door Tweakers user messiah1994, dinsdag 26 januari 2010 17:34

1!!! had dit ook vond het kei vervelend(mijn moeder had een oude kussen weggegooid waarop ik altijd sliep :( )

Door Tweakers user r100, dinsdag 26 januari 2010 18:22

@ Puch-Maxi:
TV kijken voor slapen werkt averechts. Wat veel beter werkt is juist het uur voor slapengaan niks bijzonders meer doen. Geen tv, gťťn studieboeken, niks meer eten en het liefst alvast wat lampen in je kamer uitdoen (ja ik heb ervaring :) )
Daarnaast; als een kussen niet goed voor je is merk je dat de volgende ochtend (nek) wel, niet tijdens in slaap vallen. Dat betekent dat je nog teveel fysieke energie hebt, Bulle Bas heeft helemaal gelijk. Als laatste werkt het ook goed om voor het slapen nog even te gaan wandelen. Kun je je gedachten op nul zetten en je ogen vangen weinig licht waardoor ze signalen doorgeven dat het mooi is geweest voor vandaag. Succes!

Door Tweakers user RoadKill21, dinsdag 26 januari 2010 18:53

Mensen die vaak op hun zij slapen kunnen de kussens van Ikea eens proberen, ik heb er een paar jaar 1 gekocht en slaap sindsdien veel beter.
(Gosa Lilja)

Door Tweakers user waXtehnip, dinsdag 26 januari 2010 19:19

Koud slapen! Zorg dat de temperatuur in je kamer niet boven de 17 graden is.

Door Tweakers user Seroo, dinsdag 26 januari 2010 20:44

Succes,
Ik zit in precies hetzelfde schuitje. Ik zal waarschijnlijk weer nachtwerk moeten maken van de natuurkunde verslagen, gaat dat bij jouw ook altijd zo?

Door Tweakers user swallav, dinsdag 26 januari 2010 20:53

Ik gok op 4#. Heb daar zelf het meeste last van. Een kussen maakt niet zo veel uit. Ik heb zelfs op toetsenboarden heerlijk geslapen (dat was een "iets te laat" begonnen bio verslag...(moet zeggen de dag erna wel zo stijf als een hark)).

Door Tweakers user KiPKaKDutcH, dinsdag 26 januari 2010 21:04

Die sloop heb ik ook :D

Ik zie je probleem, ik heb ook nieuw kussen na zoveel jaren. Ook een paar dagen niet in slaap te komen :+ Nu slaapt het heerlijk. Duurt paar dagen :P

Door Tweakers user Sjoerdos, dinsdag 26 januari 2010 21:17

Koud en donker in je kamer, s'avonds tv kijken totdat je op de bank (bijna) in slaap valt en dan je bed in sukkelen.... werkt prima voor mij :) , alleen als ik s'avonds ga gamen zit ik wel eens s'nachts te denken: "moet ik niet eens gaan slapen?"

En 6 Gymnasium moet toch wel te doen zijn? En een luistertoets van 100 minuten? Bij ons zijn we al na 60 minuten klaar....

En verder vind ik het kussen zeker ook een kandidaat.....ik heb altijd op hetzelfde matras en hetzelfde kussen geslapen zover ik weet, al meer dan 10 jaar in hetzelfde bedje. Komt mijn moeder aan met een speciaal kussen waar je hoofd helemaal in gaat (je kent het wel, je gaat erop liggen en het deukt een centimeter of 10 a 15 in xD) en ik kreeg het warm, of het nu koud was in mn kamer of niet. Dus het kussen ging gelijk weg, en de oude terug, en ik slaap nog steeds goed :)

Door Tweakers user Leonard36, donderdag 28 januari 2010 16:31

Het blijft altijd moeilijk om een bed of kussen uit te kiezen waar je ook een hele nacht goed op ligt aangezien je dat niet van tevoren kan testen. Misschien is het wel handig om voortaan enkel met een keurmerk in zee te gaan. Op deze manier zijn de kwaliteiten al voor je geselecteerd waardoor je minder snel een foute keuze maakt. Daarbij mocht ik mnijn kussen zelfs testen voor een nacht. Bij mij heeft het goed uitgepakt in ieder geval, ik heb besteld via Slaapgilde en ben nog elke nacht erg tevreden. Hopelijk kan ik iemand anders hiermee ook een goede nachtrust bezorgen.

Reageren is niet meer mogelijk